Ga jij een zakelijke portretfoto laten maken bij een professionele portretfotograaf? Dat is een hartstikke goede keuze! Een professionele portretfoto zorgt er namelijk voor dat je bijvoorbeeld op je LinkedIn profiel de juiste uitstraling en presentatie hebt. En dat kan weer zorgen voor nieuwe klanten of misschien wel een nieuwe baan. Nu is het niet zo dat je elke maand naar een portretfotograaf stapt om een nieuwe foto te laten maken. De foto moet dus professioneel zijn en een tijdje meegaan. Een goede voorbereiding is essentieel, daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips.

Kleding en accessoires

Voor je fotoshoot is het belangrijk om goed na te denken over je kledingkeuze en accessoires. Begin dus ruim van tevoren met het uitkiezen van je outfit, doe dit niet de ochtend waarop je de fotoshoot hebt. Ga voor kleding met neutrale egale kleuren. Bij een portretfoto gaat het immers om je gezicht, en je wil niet dat je kleding de aandacht daarvan af leidt. Drukke motieven en schreeuwerige kleuren kun je dus beter thuis laten! Wat betreft accessoires kunnen ook grote oorbellen de aandacht van je gezicht afleiden. En draag je een bril? Deze hoort natuurlijk bij jou, dus je bril moet ook op de foto. Sommige brillen kunnen spiegelen, dus het kan slim zijn om voor de zekerheid een reservebril mee te nemen.

Kapsel

Misschien heb je de neiging om de dag voor de fotoshoot nog snel naar de kapper te gaan. Maar dat is helemaal geen goed idee! Je kunt beter minimaal een week tussen je afspraak bij de kapper en je afspraak bij de portretfotograaf laten zitten. Anders is het te zien op de foto’s dat je haar net is geknipt. Je kunt je haar het beste dragen hoe je dit altijd doet, want dit zorgt alleen maar voor herkenbaarheid. Voor een open uitstraling kun je je haar bijvoorbeeld aan een kant achter je oor doen.

Make-up

Een beetje make-up kan ervoor zorgen dat je er net iets gezonder uitziet op de foto. Wees echter wel voorzichtig met zware make-up, omdat dit kan worden geaccentueerd op de foto. Probeer ook glitters te vermijden. Een beetje matte foundation, blush, mascara en een lippenbalsem kunnen je natuurlijke schoonheid mooi accentueren.

Baard, snor en wenkbrauwen

Als je als man een baard of een snor hebt, is het belangrijk dat deze er verzorgd uitziet. Breng hem dus in model en knip eventueel een klein beetje bij als het nodig is. Als je geen baard hebt, zorg dan dat je de vlekjes van het scheren goed verzorgt. Ook je wenkbrauwen moeten er verzorgd uitzien. Haal zo nodig een paar haartjes weg, maar doe dit niet vlak voor de fotoshoot. Dit kan namelijk zorgen voor rode puntjes.

Verzorgde handen

Ook bij een portretfoto kan het zo zijn dat je handen in beeld komen. Daarom is het heel belangrijk dat je handen en nagels er schoon en verzorgd uitzien. Borstel ze goed schoon en breng een handcrème aan. Vrouwen kunnen hun nagels eventueel lakken in een neutrale kleur.